Je hebt JavaScript ondersteuning nodig op deze website. Deze browser ondersteunt JavaScript niet of er worden scripts geblokkeerd. Wat is gezond eten? – Meal Plan Box

Wat is gezond eten?

edit

By mealplanbox

Je gezondheid, dat is iets waar veel mensen toch wel regelmatig mee bezig zijn. Niet alleen als je ziek wordt is het belangrijk om je op je gezondheid te richten, maar juist ook om ziek worden te voorkomen. En naast minder snel ziek worden zitten er natuurlijk nog veel meer voordelen aan gezond leven. Je voelt je fitter, je kan meer aan, je huid gaat ervan stralen, je hebt minder bezoekjes aan de huisarts, je verlaagt het risico op het krijgen van allerlei erge ziektes en daarbij functioneert je lichaam optimaal doordat je het geeft wat het nodig heeft. En gezond eten is een van de belangrijkste dingen binnen een gezonde leefstijl. Maar wat is dat nou eigenlijk, een gezonde leefstijl? En hoe moet je dat doen, gezond eten?

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl bestaat uit gezond eten, voldoende bewegen, voldoende slapen, een goede balans hebben tussen werken en ontspannen en je mentaal goed voelen! We gaan in dit artikel verder in op gezond eten.

Hoe moet ik gezond eten?

Gezond eten is een welbekend begrip, maar wat houdt het in en hoe eet je gezond?

 • Allereerst bestaat gezond eten uit een goede verdeling tussen koolhydraten, vetten, eiwitten, vocht en vezels. Wanneer je een van deze macronutriĆ«nten weg laat zal je belangrijke voedingsstoffen mislopen.
 • Naast de macronutriĆ«nten zijn er ook micronutriĆ«nten, dit zijn de vitamines en mineralen. Deze heb je ook hard nodig om het lichaam goed te laten functioneren.
 • Daarbij gaat het natuurlijk ook over de producten die je eet en drinkt. We weten allemaal dat een gekookte aardappel beter is dan de patat van de snackbar om de hoek. Ook is het aan te raden om meer plantaardige producten te eten en minder rood vlees.
 • En als laatste gaat het om de hoeveelheid die je eet. Eten en drinken leveren energie in de vorm van calorieĆ«n. Jouw lichaam verbruikt energie. En als je veel beweegt verbruikt het meer energie. Wat jouw lichaam zelf verbrand plus hoeveel je beweegt maakt samen jouw energiebehoefte. Wanneer je evenveel calorieĆ«n eet en drinkt als jouw energiebehoefte zal je op gewicht blijven. Eet je minder, val je af. En eet je meer, kom je aan. Bereken hier jouw energiebehoefte.

Dus nu weten we wat gezond eten inhoudt. Maar met deze informatie kan het nog steeds erg lastig zijn om dit te vertalen naar een gezond eetpatroon. Want wat moet je nu eten om hieraan te voldoen? Daarvoor zijn hier een aantal richtlijnen waar je je aan kunt houden:

12 tips voor een gezond eetpatroon

 • Eet ten minste 200 gram groente per dag. Hierdoor zorg je dat je voldoende vezels binnenkrijgt. En groente bevat veel belangrijke vitamines en mineralen.
 • Eet 2 stuks of 200 gram fruit per dag. Denk hierbij niet alleen aan een appel of banaan maar ook aan klein fruit zoals blauwe bessen, bramen en frambozen.
 • Zorg er wel voor dat je genoeg varieert, want elke soort groente en fruit bevat weer verschillende vitamines en mineralen die je allemaal nodig hebt.
 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag.
 • Neem enkele porties zuivel per dag zoals melk, yoghurt en kwark.
 • Eet dagelijks ten minste 90 gram volkoren producten, zoals volkorenbrood (90 gram is ongeveer 3 boterhammen).
 • Eet wekelijks peulvruchten.
 • Eet wekelijks vlees of vis of zorg voor een goede vervanging, zodat jij je vitamine B12, vetzuren, ijzer en eiwitten op peil houdt (1). Beperk hierbij wel de consumptie van rood en bewerkt vlees. Kies liever voor gevogelte zoals kip of vette vis zoals zalm en makreel.
 • Neem ten minste een handje ongezouten noten per dag. Deze bevatten goede vetten. Ook leveren ze ijzer, vitamine E en vitamine B1. 
 • En ook pitten en zaden zijn onmisbaar. Denk aan pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, sesamzaad, maanzaad en ga zo maar door.
 • Wees zuinig met zout en eet zo veel mogelijk onbewerkte producten.
 • Eet gevarieerd, zodat je alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnenkrijgt!

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad (2). Onze maaltijd boxen van Meal Plan Box worden ook volgens deze richtlijnen voor je samengesteld. Dus wil je gezonder eten, afvallen of aankomen en kom je er zelf toch niet uit? Dan helpen wij jou graag hier verder.

1: Voedingscentrum. Vegetarisch, veganistisch en flexitarisch eten. Available from: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vegetarisme-veganisme.aspx [Geraadpleegd op 27 september 2022].

2: Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad; 2015: p 11.

comments

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.